Przepis na kiełbasę szynkowa z pieprzem 📖

Składniki:
- 1 kg wieprzowej szynki bez kości
- 30 g soli
- 10 g cukru
- 5 g mielonego pieprzu czarnego
- 3 g mielonej kolendry
- 2 g mielonego kardamonu
- 1 g czosnku w proszku
- 1 g mielonej gałki muszkatołowej
- 1 g mielonego kminku
- 1 g mielonej papryki słodkiej
- 1 g mielonego imbiru
- sztuczna osłona do wędzenia

Przygotowanie:
1. Szynkę dokładnie oczyść z błon i tłuszczu.
2. W dużej misce wymieszaj sól, cukier oraz wszystkie przyprawy.
3. Szynkę dokładnie obtocz w przygotowanej mieszance przypraw, delikatnie wcierając ją w mięso.
4. Przykryj szynkę folią spożywczą i pozostaw w lodówce na 24 godziny.
5. Po upływie 24 godzin, szynkę umieść w osłonie do wędzenia.
6. Przygotuj wędzarnię, w której utrzymasz temperaturę w granicach 80-90 stopni Celsjusza.
7. Wędź kiełbasę przez około 3 godziny, aż będzie miała odpowiednią temp zakąskim +74xpę.
8. Wyjmij kiełbasę ze wędzarni i ostudź.
9. Gotową kiełbasę można przechowywać w lodówce lub poddać dalszej obróbce termicznej przed spożyciem.

Smacznego!

Podobne przepisy

kiełbasę szynkową
na kiełbasę szynkową
kiełbasę szynkową wieprzową
kiełbasę szynkową parzoną
herbatę z pieprzem