Przepis na kolacje na slodko 📖

Pavlova z owocami:
Składniki:
- 4 białka jajek
- 250 g cukru
- 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka octu winnego
- 1 szklanka bitej śmietany
- ulubione owoce (np. truskawki, maliny, kiwi)

Sposób przygotowania:
1. Nagrzej piekarnik do temperatury 150°C.
2. Wymieszaj białka z cukrem w misce. Wbijając białka, ubijaj całość na sztywną pianę.
3. Następnie dodaj delikatnie mąkę ziemniaczaną i ocet winny, starając się nie rozbić utworzonej piany.
4. Przełóż masę na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, tworząc okrągły placek.
5. Piecz pavlovę przez około 1 godzinę do momentu, aż zewnątrz stanie się chrupiąca i lekko zrumieniona.
6. Gdy pavlova ostygnie, wyjmij ją z piekarnika i przełóż na paterę.
7. Posyp gotową pavlovę bitą śmietaną i włóż ulubione owoce.
8. Podawaj od razu i ciesz się pyszną słodką kolacją.

Podobne przepisy

hummus na słodko
omleta słodko
empanadas na słodko
omleta na słodko
chłodnik na słodko