Przepis na krem do tortu z wiśniami 📖

Oto przepis na krem do tortu z wiśniami:

Składniki:
- 500 ml śmietany kremówki
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 łyżeczka żelatyny
- 1 łyżka zimnej wody
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 1 puszka wiśni w syropie

Sposób przygotowania:
1. Żelatynę rozpuść w łyżce zimnej wody i odstaw na kilka minut, aby napęczniała.
2. Śmietanę wlej do miski i ubij na sztywno, dodając stopniowo cukier puder.
3. Do ubitej śmietany dodaj ekstrakt waniliowy, delikatnie mieszając.
4. Rozpuszczoną żelatynę podgrzej w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce, aż stanie się płynna.
5. Dodaj rozpuszczoną żelatynę do ubitej śmietany, mieszając całość delikatnie.
6. Odsącz wiśnie z syropu i pokrój je na mniejsze kawałki.
7. Do przygotowanej masy śmietanowej dodaj pokrojone wiśnie i delikatnie wymieszaj.
8. Krem możesz od razu wykorzystać do dekoracji tortu lub włożyć do lodówki na kilka godzin, aby stężał.

Gotowy krem możesz wykorzystać do dekoracji tortu wiśniowego, dodając go między warstwy biszkoptu oraz na wierzch. Smacznego!

Podobne przepisy

krem do tortu
krem do tortu z dżemem
krem do tortu z nutellą
krem jogurtowy do tortu
krem chałwowy do tortu