Przepis na kruche ciastka przez maszynkę 📖

Składniki:
- 250g mąki
- 120g masła
- 100g cukru pudru
- 1 jajko
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego (opcjonalnie)

Przygotowanie:
1. W dużej misce wymieszaj mąkę i cukier puder.
2. Dodaj masło pokrojone na mniejsze kawałki i dokładnie rozetrzyj je z suchymi składnikami, aż powstanie kruszonka.
3. Dodaj jajko (oraz ewentualnie ekstrakt waniliowy) i zagnieć ciasto, aż składniki dobrze się połączą.
4. Uformuj z ciasta kulę, owin ją folią spożywczą i wstaw do lodówki na około 30 minut.
5. Po upływie czasu, wyjmij ciasto z lodówki i rozwałkuj je na grubość około 3-5 mm.
6. Wykorzystując foremkę wycinaj ciastka w dowolne kształty i układaj je na blasze do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia.
7. Wstaw blaszkę z ciastkami do nagrzanego piekarnika i piecz w temperaturze 180°C przez około 10-12 minut, aż ciastka nabiorą złocistego koloru.
8. Po upieczeniu wyjmij ciastka z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia na blasze.
9. Gotowe ciastka możesz polukrować, posypać cukrem pudrem lub ozdobić dowolnymi lukrami, czekoladą itp.

Smacznego!

Podobne przepisy

kruche ciastka robione przez maszynkę
ciastka przez maszynkę
ciastka robione przez maszynkę
ciastka wyciskane przez maszynkę
kruche ciasteczka przez maszynkę