Przepis na krupnik 📖

Składniki:

- 1/2 kg mięsa z kurczaka
- 1 duża cebula
- 2 marchewki
- 1/2 selera
- 1 pietruszka
- 1/2 szklanki kaszy perłowej
- 2 łyżki masła
- 2 ząbki czosnku
- sól, pieprz
- natka pietruszki

Sposób przygotowania:

1. Mięso zalać zimną wodą i ugotować na małym ogniu, odcedzić wywar i zostawić mięso do przestudzenia.
2. Warzywa umyć, obrać i pokroić na mniejsze kawałki.
3. W garnku rozgrzać masło i dodać warzywa, zeszklić.
4. Do garnka dodać wywar z mięsa, kaszę perłową i zmielony czosnek. Zaostrzyć solą i pieprzem. Gotować na małym ogniu około 30 minut.
5. Mięso pokroić na mniejsze kawałki i dodać do zupy. Gotować jeszcze 10 minut.
6. Podawać z posiekaną natką pietruszki. Smacznego!

Podobne przepisy

krupnik fit
krupnik na skrzydełkach
krupnik na żołądkach
krupnik na serduszkach
krupnik nalewka