Przepis na kruszonkę z jabłkami 📖

Składniki:
- 5 średnich jabłek
- 200 g mąki
- 150 g cukru
- 150 g masła
- 1 łyżeczka cynamonu
- szczypta soli

Wykonanie:
1. Jabłka umyj, obierz ze skórki i pokrój na cienkie plasterki.
2. W osobnym naczyniu wymieszaj mąkę, cukier, cynamon oraz sól.
3. Dodaj do suchych składników pokrojone na kawałki masło i dokładnie je posiekaj nożem, aż powstanie kruszonka.
4. Na spód i boki formy do pieczenia wyłóż plasterki jabłek.
5. Na jabłka posyp równomiernie przygotowaną kruszonką.
6. Wstaw formę do nagrzanego do 180 stopni Celsjusza piekarnika i piecz przez około 30-35 minut, aż kruszonka nabierze złocistego koloru.
7. Po upieczeniu wyjmij kruszonkę z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia.
8. Podawaj na ciepło, najlepiej z gałką lodów waniliowych.

Smacznego!

Podobne przepisy

fit kruszonkę
kruszonkę
pyszną kruszonkę
kruszonkę pod sernik
kruszonkę na drożdżówkę