Przepis na lane kluski na mleku 📖

Przepis na lane kluski na mleku jest dosyć prosty i składa się z kilku podstawowych składników. Oto jak go przygotować:

Składniki:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 2 jajka
- pół szklanki mleka
- szczypta soli
- łyżka cukru

Sposób przygotowania:
1. W dużym rondlu zagotuj wodę, dodając do niej szczyptę soli.
2. W międzyczasie, w osobnym naczyniu wymieszaj mąkę, jajka, mleko i cukier. Możesz to zrobić za pomocą widelca lub miksera, aż składniki się połączą.
3. Gdy woda w rondlu będzie gotować, zmniejsz ogień na średni. Za pomocą łyżki nakładaj porcje ciasta (ok. łyżki stołowej) do gotującej się wody.
4. Kluski gotują się zazwyczaj przez około 3-4 minuty. Są gotowe, gdy wypłyną na powierzchnię wody.
5. Po ugotowaniu kluski odcedź za pomocą durszlaku i przełóż do miski lub talerza.
6. Podawaj gorące, można je polać rozpuszczonym masłem, skropić miodem lub posypać cukrem pudrem.

Smacznego!

Podobne przepisy

lane kluski na mleku babci
domowe lane kluski na mleku
szybkie kluski lane
kluski lane w rosole
kluski lane dla niemowlaka