Przepis na langosz 📖

Składniki:
- 500g mąki pszennej
- 2 łyżeczki soli
- 2 łyżeczki cukru
- 2 łyżeczki suchych drożdży
- 250ml ciepłej wody
- 100ml mleka
- olej do smażenia

Przygotowanie:
1. W misce wymieszaj mąkę, sól, cukier i drożdże.
2. Dodaj ciepłą wodę i mleko i wyrób ciasto.
3. Przykryj misę ściereczką i odstaw na 30 minut w ciepłe miejsce.
4. Rozgrzej olej w głębokiej patelni.
5. Podziel ciasto na mniejsze części i uformuj z nich nieduże płaty (ok. 12-15 cm średnicy).
6. Wrzuć płat na rozgrzany olej i smaż z obu stron na złoty kolor.
7. Przełóż langosza na papierowy ręcznik, aby pozbyć się nadmiaru oleju.
8. Podawaj z ulubionymi dodatkami, np. czosnkowym sosem, serem żółtym, kiełbasą, cebulą czy papryką.

Smacznego!