Przepis na lasagne fit 📖

Oto przepis na zdrową wersję lasagne:

Składniki:
- 9-12 plastrów makaronu lasagne z pełnego przemiału
- 500 g mielonego mięsa drobiowego lub indyczego
- 1 duże cebula, pokrojona w kostkę
- 2 ząbki czosnku, posiekane
- 1 duże czerwone papryka, pokrojona w kostkę
- 1 duża marchew, pokrojona w kostkę
- 400 g passaty pomidorowej
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 1 łyżeczka suszonego bazylii
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 250 g chudego sera ricotta
- 200 g chudego sera mozzarella, startego
- sól i pieprz do smaku

Instrukcje:

1. Rozgrzej piekarnik do 180°C.

2. W dużym garnku zagotuj wodę i ugotuj makaron lasagne według instrukcji na opakowaniu. Odstaw.

3. Na średnim ogniu, rozgrzej oliwę w dużej patelni. Dodaj cebulę, czosnek, paprykę i marchewkę. Smaż, aż warzywa zmiękną.

4. Dodaj mielone mięso do patelni i smaż, aż będzie dobrze zrumienione.

5. Dodaj passatę pomidorową, oregano, bazylię, sól i pieprz. Gotuj na wolnym ogniu przez około 10-15 minut.

6. W prostokątnej formie do pieczenia, na dnie ułóż warstwę makaronu lasagne. Następnie nałóż równą warstwę sosu z mięsem i warzywami. Posmaruj warstwę ricottą i posyp startą mozzarellą. Powtarzaj te kroki, aż wykorzystasz wszystkie składniki.

7. Zapiekaj w rozgrzanym piekarniku przez około 30-35 minut, aż ser na wierzchu będzie lekko zrumieniony.

8. Wyjmij lasagnę z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia przez kilka minut przed podaniem. Pokrój na kawałki i podawaj ciepłe.

Proszę pamiętać, że jest to przepis na danie "fit", ale nadal zawiera mięso. Można go dostosować do swoich preferencji, dodając warzywa lub zamiast mięsa użyć alternatywy roślinnej. Smacznego!

Podobne przepisy

sos do lasagne
lasagne
n lasagne
lasagne sos
a lasagne