Przepis na lasagne kcal 📖

Przepis na lasagne (kcal):

Składniki:
- 9-12 plastrów makaronu do lasagne
- 500g mielonego mięsa (wołowina, wieprzowina lub mieszanka)
- 1 duża cebula, drobno posiekana
- 3 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
- 400g krojonych pomidorów w puszce
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1 łyżeczka suszonego bazylii
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 1 łyżeczka cukru
- 250g sera ricotta
- 200g startego żółtego sera
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki mąki
- 500ml mleka
- szczypta gałki muszkatołowej
- sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:
1. Makaron do lasagne gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu, aż będzie al dente. Następnie odcedzamy go.

2. W dużym garnku rozgrzewamy olej i podsmażamy cebulę przez około 5 minut, aż będzie miękka. Dodajemy czosnek i mięso mielone, i smażymy na średnim ogniu, aż mięso będzie dobrze zrumienione.

3. Dodajemy pomidory z puszki, koncentrat pomidorowy, bazylię, oregano, cukier, sól i pieprz. Mieszamy wszystko i dusimy na wolnym ogniu przez około 30 minut.

4. W małym garnku rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę i mieszamy przez 1 minutę. Stopniowo wlewamy mleko, stale mieszając, aby powstał gładki sos. Gotujemy na małym ogniu, aż sos zgęstnieje. Doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową.

5. Do sosu mlecznego dodajemy ser ricotta i mieszamy, aż sos będzie gładki.

6. Formę do zapiekania smarujemy masłem i układamy na dnie jedną warstwę makaronu do lasagne. Następnie układamy połowę mięsnego sosu, a na to połowę sosu serowego. Powtarzamy warstwę z makaronem, mięsnym sosem i sosem serowym.

7. Na wierzch układamy ostatnią warstwę makaronu i posypujemy startym żółtym serem.

8. Lasagnę pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 35-40 minut, aż będzie dobrze zrumieniona.

9. Wyjmujemy lasagnę z piekarnika i dajemy jej chwilę odpocząć przed podaniem.

Smacznego!

Podobne przepisy

żurek kcal
faworki kcal
gulasz kcal
placki kcal
jajecznica kcal