Przepis na lekki puszysty sernik z wiaderka 📖

Przepis na lekki puszysty sernik z wiaderka:

Składniki:
- 400 g sera białego, np. twarogu
- 4 jajka
- 100 g cukru
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 2 łyżki mąki pszennej
- 1/2 szklanki kwaśnej śmietany
- 2 łyżki masła, rozpuszczonego
- 1 opakowanie ciastek digestive lub herbatników
- 2-3 łyżki masła, do posmarowania formy

Wykonanie:
1. Ciastka digestive lub herbatniki rozkruszamy i mieszamy z rozpuszczonym masłem.
2. Formę do ciasta o średnicy 22-24 cm smarujemy masłem, a na dno wykładamy przygotowaną masę z ciastek, równomiernie ją rozprowadzając.
3. Twaróg, jajka, cukier, cukier waniliowy, mąkę, śmietanę i roztopione masło wkładamy do większego naczynia i blendujemy mikserem na gładką masę.
4. Masę serową wylewamy na masę z ciastek w formie, równomiernie ją rozprowadzając.
5. Sernik pieczemy w nagrzanym piekarniku do temperatury 180 stopni Celsjusza przez około 45-60 minut, do momentu aż wierzch nabierze złotego koloru.
6. Po upieczeniu sernik wyjmujemy z piekarnika i pozostawiamy do wystygnięcia. Następnie wkładamy do lodówki na kilka godzin, lub najlepiej na całą noc.
7. Gotowy sernik możemy podawać posypany cukrem pudrem lub polany ulubionym sosem owocowym. Smacznego!

Podobne przepisy

sernik lekki puszysty
sernik puszysty z wiaderka
sernik z wiaderka puszysty
lekki puszysty biszkopt
sernik lekki