Przepis na lemoniadę z cytryną i miętą 📖

Oto przepis na lemoniadę z cytryną i miętą:

Składniki:
- 4-5 świeżych cytryn
- kilka gałązek świeżej mięty
- 1 litr wody
- 4 łyżki cukru lub według uznania

Sposób przygotowania:
1. Wyciśnij sok z cytryn i przecedź go, aby usunąć pestki i miąższ.
2. W garnku zagotuj litr wody.
3. Dodaj świeży sok z cytryny do wrzącej wody.
4. Dodaj cukier do wrzącej wody i sok z cytryny. Możesz dostosować ilość cukru według swojego smaku.
5. Wymieszaj, aby cukier całkowicie się rozpuścił.
6. Dodaj kilka gałązek mięty do garnka. Jeśli chcesz, możesz również rozciąć miętę, aby uwolnić jeszcze więcej smaku.
7. Zdejmij garnek z ognia i pozostaw go, aby lemoniada przestygła i aromat mięty przeszedł do napoju.
8. Włóż lemoniadę do lodówki na co najmniej 1-2 godziny, aby się schłodziła.
9. Gdy jest wystarczająco zimna, możesz wylać ją do szklanek i podawać z plasterkami cytryny i gałązką mięty jako dekorację.

Smacznego!

Podobne przepisy

lemoniadę z miętą
lemoniadę cytrynowa z miętą
lemoniada mieta
babeczki czekoladowe z miętą
mizerie z cytryną