Przepis na makaron jajeczny 📖

Składniki:
- 250g mąki pszennej
- 2 jajka
- szczypta soli

Przygotowanie:
1. W dużej misce wymieszaj mąkę i sól.
2. W centrum mąki utwórz zagłębienie i roztrzep jajka w środku.
3. Stopniowo dodawaj mąkę do jajek, mieszając je delikatnie za pomocą palców lub drewnianej łyżki.
4. Gdy składniki zaczną się łączyć, zaczynaj zagniatać ciasto rękoma.
5. Kontynuuj zagniatanie, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Jeżeli jest zbyt suche, dodaj odrobinę wody. Jeżeli jest zbyt klejące, dosyp nieco mąki.
6. Gdy ciasto osiągnie odpowiednią konsystencję, zawiń je w folię spożywczą i odstaw na 30 minut, aby odpoczęło.
7. Po upływie czasu, podziel ciasto na 4 części.
8. Na stolnicy lub za pomocą maszynki do makaronu, rozwałkuj każdą część na cienkie arkusze.
9. W razie potrzeby obsyp stolnicę lub ciasto mąką, aby zapobiec przyklejaniu.
10. Przygotowany makaron jajeczny gotuj we wrzącej osolonej wodzie przez około 3-5 minut, aż będzie al dente.
11. Odcedź makaron, a następnie podawaj go z ulubionym sosem i dodatkami. Smacznego!

Podobne przepisy

makaron bezglutenowy jajeczny
jajeczny obiad
omlet jajeczny
ajerkoniak jajeczny
adwokat jajeczny