Przepis na makaron z sosem śmietanowo koperkowym 📖

Składniki:
- 300g makaronu (np. penne)
- 1 cebula, drobno posiekana
- 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
- 2 łyżki masła
- 200ml śmietanki kremówki
- 2 łyżki posiekanego świeżego koperku
- 1/2 łyżeczki soli
- Przyprawy do smaku (np. pieprz, sól czosnkowa)

Sposób przygotowania:
1. Gotuj makaron w osolonej wodzie zgodnie z instrukcjami na opakowaniu.
2. W rondlu rozpuść masło i podsmaż cebulę oraz czosnek aż będą miękkie i lekko zrumienione.
3. Dodaj śmietankę kremówkę i koper, całość dokładnie wymieszaj.
4. Dusisz sos przez kilka minut na małym ogniu, aż zgęstnieje i nabierze głębszego smaku. Dopraw solą i przyprawami do smaku.
5. Odcedź makaron i przełóż go do misy.
6. Polej gotowy sos śmietanowo koperkowy na makaron i dokładnie wymieszaj, tak aby dobrze go obtoczyć.
7. Podawaj od razu, posypany resztą posiekanego koperku.

Smacznego!

Podobne przepisy

makaron z sosem śmietanowo ziołowym
makaron z sosem smietanowo serowym
rybę w sosie śmietanowo koperkowym
pierś z kurczaka w sosie śmietanowo koperkowym
pulpety drobiowe w sosie śmietanowo koperkowym