Przepis na makowki 📖

Składniki:
- 1 kg mąki pszennej
- 1 i 1/2 szklanki mleka
- 1/2 kostki masła
- 1/4 szklanki cukru
- 2 jajka
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1/2 szklanki maku (najlepiej mielonego)
- cukier puder do posypania

Wykonanie:
1. Mąkę przesiej do dużej miski, dodaj sól i sodę oczyszczoną, wymieszaj.
2. W kawałku masła podsmaż mak na patelni na złoty kolor. Przełóż do miski z mąką.
3. W rondelku rozgrzej mleko, dodaj cukier i pozostałe masło, rozpuszczając je na patelni. Wymieszaj i zostaw do przestudzenia.
4. Wbij jajka do miski z mąką, wlej przestudzone mleko i zagnieć ciasto. Jeżeli jest zbyt suche, dodaj trochę więcej mleka.
5. Ciasto odstaw na około 30 minut, aby odpoczęło i urosło.
6. Podziel ciasto na mniejsze kawałki i uformuj z nich „bułeczki” o średnicy około 10 cm i wysokości 4-5 cm.
7. Wstaw piekarnik na 200°C i upiecz bułeczki około 30 minut, do zarumienienia.
8. Makówki posyp cukrem pudrem i podawaj na ciepło.

Podobne przepisy

makowki makielki