Przepis na maly jablecznik 📖

Oto prosty przepis na mały jablecznik:

Składniki:
- 2 małe jabłka
- 1/2 szklanki cukru
- 1/2 szklanki mąki
- 1 jajko
- 1/4 szklanki oleju roślinnego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- cynamon do posypania

Instrukcje:
1. Najpierw należy rozgrzać piekarnik do temperatury 180 stopni Celsjusza (około 350 stopni Fahrenheita) i przygotować formę do pieczenia. Może to być mała tortownica lub prostokątna blaszka o niewielkim rozmiarze.

2. Jabłka należy obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić na cienkie plasterki.

3. W misce wymieszać cukier, mąkę, proszek do pieczenia i sól.

4. Następnie dodać jajko oraz olej roślinny i dokładnie wymieszać, aż powstanie gładkie ciasto.

5. Ciasto należy wylać do przygotowanej formy.

6. Na wierzchu ciasta poukładać plasterki jabłek, delikatnie je wciskając w ciasto.

7. Posypać jablecznik cynamonem.

8. Wstawić formę do piekarnika i piec przez około 25-30 minut lub do momentu, gdy jablecznik nabierze złotego koloru.

9. Po upieczeniu wyjąć formę z piekarnika i ostudzić jablecznik przed podaniem.

10. Jablecznik można podawać na ciepło lub zimno, solo lub z dodatkiem bitą śmietaną lub lodami.

11. Smacznego!

Podobne przepisy

mały mazurek
mały deser
tort maly
biszkopt mały
mały pasztet