Przepis na mazurek orzechowy 📖

Składniki:
- 250g mąki pszennej
- 200g masła
- 150g cukru pudru
- 200g orzechów włoskich
- 2 jajka
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- szczypta soli
- dżem malinowy do posmarowania

Przygotowanie:
1. Orzechy włoskie zmiel na drobno w malakserze lub pokrusz w moździerzu.
2. W dużej misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia, cukier puder, cukier waniliowy oraz szczyptę soli.
3. Dodać miód i masło pokrojone na kawałki. Zagnieć ciasto, aż składniki się połączą.
4. Dodaj jajka i zagnieć ciasto ponownie, aż wszystkie składniki będą dobrze wymieszane.
5. Uformuj z ciasta kulkę, owiń ją folią spożywczą i włóż do lodówki na 30 minut.
6. Po upływie czasu, wyjmij ciasto z lodówki i rozwałkuj je na grubość około 5 mm.
7. Przełóż ciasto na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wyrównaj brzegi.
8. Wierzch ciasta posmaruj dżemem malinowym.
9. Posyp orzechami, delikatnie je dociskając do ciasta.
10. Piecz w nagrzanym piekarniku do 180°C przez około 25-30 minut, aż ciasto będzie złotobrązowe.
11. Wyciągnij mazurek z pieca i pozostaw do ostygnięcia.
12. Kiedy mazurek będzie całkowicie zimny, pokrój go na prostokątne lub kwadratowe kawałki i podawaj. Smacznego!

Podobne przepisy

mazurek wielkanocny orzechowy
biszkopt orzechowy z 4 jaj
biszkopt orzechowy z 5 jaj
sernik orzechowy
hummus orzechowy