Przepis na na placki ziemniaczane 📖

Składniki:
- 1 kg ziemniaków,
- 1 cebula,
- 2 jajka,
- 4 łyżki mąki pszennej,
- sól i pieprz do smaku,
- olej do smażenia.

Instrukcje:
1. Obierz ziemniaki i cebulę, a następnie zetrzyj na tarce o dużych oczkach.
2. Odcedź nadmiar soku z ziemniaków, np. przeciskając je przez sitko.
3. Do startych ziemniaków dodaj jajka, mąkę, sól i pieprz. Wszystko dokładnie wymieszaj.
4. W dużym rondlu rozgrzej olej na średnim ogniu.
5. Następnie nakładaj porcje ciasta na rozgrzany olej i rozprowadź je, aby powstały okrągłe placki.
6. Smaż placki z jednej strony na złoty kolor, a następnie obróć je i smaż z drugiej strony.
7. Po zrumienieniu, wyłóż placki na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
8. Powtarzaj czynności, aż zużyjesz całe ciasto.
9. Placki ziemniaczane podawaj gorące, najlepiej z dodatkiem śmietany, kwaśnej śmietany lub ulubionego sosu.

Smacznego!

Podobne przepisy

placki ziemniaczane fit
tm placki ziemniaczane
a'la placki ziemniaczane
placki ziemniaczane
sos na placki ziemniaczane