Przepis na obiad ciasto francuskie 📖

Przepis na obiad z ciasta francuskiego:

Składniki:
- Opakowanie ciasta francuskiego
- 300g mięsa mielonego
- 1 mała cebula, posiekana
- 2 ząbki czosnku, posiekane
- 1 marchewka, pokrojona w kostkę
- 1 mała papryka, pokrojona w kostkę
- 100g groszku
- 1 jajko, roztrzepane
- Sól i pieprz do smaku
- Oliwa z oliwek (do smażenia)

Instrukcje:
1. Rozgrzej piekarnik do 200°C.
2. Na patelni rozgrzej oliwę i podsmaż cebulę oraz czosnek, aż będą miękkie i lekko złociste.
3. Dodaj do patelni mięso mielone i smaż, mieszając, aż będzie dobrze zarumienione.
4. Dodaj marchewkę i paprykę do mięsa i smaż przez około 5 minut, aż warzywa będą delikatne.
5. Dodaj groszek do mieszanki mięsno-warzywnej i smaż przez kolejne 2 minuty.
6. Dopraw całość solą i pieprzem według własnego gustu.
7. Wyłóż papier do pieczenia na blachę i rozłóż na nim ciasto francuskie, rozciągając je delikatnie.
8. Wlej mniej więcej połowę mięsnego nadzienia na środek ciasta francuskiego.
9. Zwiń ciasto, tworząc rolkę, tak aby nadzienie było dobrze zamknięte w środku.
10. Przełóż rolkę na blachę do pieczenia, złączeniem na dole.
11. Powtórz kroki 8-10 z drugą połową mięsnego nadzienia.
12. Delikatnie posmaruj wierzch ciasta roztrzepanym jajkiem, aby nadać mu złoty kolor podczas pieczenia.
13. Wstaw blachę z ciastem do nagrzanego piekarnika i piecz przez około 20-25 minut, aż ciasto będzie złociste i chrupiące.
14. Po upieczeniu wyjmij ciasto z piekarnika i podawaj ciepłe.

Smacznego!

Podobne przepisy

pomysł na szybki obiad ciasto francuskie
ciasto francuskie
ciasto francuskie fit
ciasto francuskie z owocami
ciasto francuskie z dżemem