Przepis na obiad dewolaje 📖

Przepis na dewolaje:

Składniki:
- 4 uda z kurczaka, oczyszczone z kości i skóry
- 1 łyżka masła
- 1 cebula, pokrojona w drobną kostkę
- 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
- 1 papryka czerwona, pokrojona w kostkę
- 200g pieczarek, pokrojonych w plastry
- 200 ml bulionu drobiowego
- 100 ml śmietanki kremówki
- 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
- sól i pieprz do smaku

Instrukcje:
1. Na rozgrzanym maśle podsmaż cebulę i czosnek, aż staną się miękkie i lekko złociste.
2. Dodaj udka z kurczaka i obsmaż je z każdej strony, aż będą rumiane.
3. Wsyp paprykę i pieczarki, i smaż wszystko razem przez około 5 minut.
4. Zwiększ ogień i dodaj bulion drobiowy. Doprowadź do wrzenia.
5. Zmniejsz ogień, przykryj i gotuj przez około 25-30 minut, aż kurczak będzie miękki i soczysty.
6. Wyjmij udka z kurczaka z garnka i odłóż na talerz.
7. Do sosu w garnku dodaj śmietankę kremówkę i słodką paprykę. Dopraw solą i pieprzem według własnego smaku.
8. Gotuj sos na wolnym ogniu jeszcze przez około 5 minut, aż zgęstnieje.
9. Podawaj udka z kurczaka z sosem dewolaj i ulubionymi dodatkami, takimi jak ryż lub ziemniaki.

Smacznego!

Podobne przepisy

dewolaje
dewolaje z kurczaka
dewolaje z fileta
dewolaje z porem
soczyste dewolaje