Przepis na opublikowany 📖

Na tę okazję proponuję przepis na klasyczną włoską pastę carbonara:

Składniki:
- 350 g spaghetti
- 150 g pancetty lub boczku pokrojonego w kostkę
- 4 żółtka jaja
- 50 g parmezanu
- 50 g pecorino (opcjonalnie)
- 1 ząbek czosnku
- Sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:
1. Na dużym rondlu ugotuj makaron według instrukcji na opakowaniu.
2. W międzyczasie w dużej patelni rozgrzej rozgrzej na średnim ogniu pancettę lub boczek, dodaj również przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku i smaż, aż tłuszcz będzie rumiany i chrupiący.
3. Wyłóż patelnię na krótką chwilę na bok, aby wystygła. Na osobnym talerzu przygotuj żółtka jaj oraz starty parmezan i pecorino.
4. Po ugotowaniu makaronu odcedź go dobrze, pozostawiając około pół szklanki wody z gotowania. Przelej spaghetti do patelni z boczkiem, a następnie zdejmij z ognia.
5. Dodaj żółtka jaj, serek i około 2 łyżki wody z gotowania makaronu. Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki, aż sos zacznie się zagęszczać. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
6. Podawaj natychmiast na talerzach z dodatkiem świeżo zmielonego pieprzu i posypanym resztą sera.

Smacznego!