Przepis na pączki bez drożdży pieczone w piekarniku 📖

Składniki:
- 250g mąki pszennej
- 50g cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 jajko
- 125ml mleka
- 50g masła
- 1 łyżeczka wanilii
- szczypta soli
- olej do smażenia

Przygotowanie:
1. W dużej misce wymieszaj mąkę, cukier, proszek do pieczenia i sól.
2. W małym garnku podgrzej mleko i rozpuść w nim masło.
3. Dodaj jajko i wanilię do garnka z ciepłym mlekiem i wymieszaj.
4. Powoli wlej mokre składniki do miski z suchymi składnikami.
Mieszaj wszystko za pomocą drewnianej łyżki, aż składniki się połączą.
5. Przenieś ciasto na lekko oprószoną mąką stolnicę i zagnieć je przez kilka minut, aż będzie elastyczne.
6. Przykryj ciasto ściereczką i odstaw na 45 minut w ciepłe miejsce, aby podwoiło swoją objętość.
7. Po tym czasie ponownie zagnieć ciasto i rozwałkuj je na grubość około 1,5 cm.
8. Za pomocą szklanki lub foremki wycinaj okręgi z ciasta. Możesz również użyć rękawa cukierniczego, aby uformować okrągłe pączki.
9. Ułóż pączki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pozostaw je na kolejne 10-15 minut, aby podrosły.
10. W międzyczasie rozgrzej piekarnik do 180°C.
11. Po podrośnięciu, wstaw pączki do nagrzanego piekarnika i piecz przez około 10-12 minut, aż staną się złote.
12. Wyjmij pączki z piekarnika i odstaw, aby ostygły.
13. Posyp pączki cukrem pudrem lub polej lukrem i podawaj.

Smacznego!

Podobne przepisy

pączki hiszpańskie pieczone w piekarniku
faworki pieczone w piekarniku
pierogi pieczone w piekarniku
dewolaje pieczone w piekarniku
racuchy pieczone w piekarniku