Przepis na pączki bez jajek 📖

Przepis na pączki bez jajek:

Składniki:
- 500 g mąki pszennej
- 60 g cukru
- 1 łyżeczka soli
- 7 g suchych drożdży
- 300 ml ciepłego mleka
- 60 g masła, roztopionego
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- olej do smażenia
- cukier puder do posypania

1. W dużym naczyniu wymieszaj mąkę, cukier i sól. Dodaj suchye drożdże i dokładnie wymieszaj.

2. W drugim naczyniu wymieszaj ciepłe mleko, roztopione masło i ekstrakt waniliowy.

3. Powoli wlej mokre składniki do suchych, ciągle mieszając łyżką drewnianą lub mikserem z hakiem do ciasta. Mieszaj, aż składniki się połączą i utworzą gładkie ciasto. Jeżeli ciasto jest zbyt suche, dodaj odrobinę więcej mleka; jeżeli zbyt klejące, dosyp trochę mąki.

4. Przykryj ciasto czystą ściereczką i odstaw na około godzinę w ciepłe miejsce, aż podwoi swoją objętość.

5. Na lekko oprószonej mąką powierzchni rozwałkuj ciasto na grubość około 2 cm.

6. Wykrawaj okręgi (ok. 8-10 cm średnicy) przy użyciu szklanki lub specjalnego wykrawacza do pączków. Układaj je na oprószonej mąką powierzchni i przykryj ściereczką, aby podrosły na około 30-40 minut.

7. W głębokim garnku rozgrzej olej na średnim ogniu. Gotuj pączki po kilka minut z każdej strony, aż staną się złociste. Wyjmuj na papierowy ręcznik, aby odsączyć nadmiar oleju.

8. Posyp pączki cukrem pudrem, gdy ostygną. Możesz również nadziać je ulubionym dżemem lub kremem.

Smacznego!

Podobne przepisy

pączki z 10 jajek
pączki bez mleka i jajek
pączki z całych jajek
pasztet bez jajek
zapiekanke z jajek