Przepis na pączki drożdże instant 📖

Składniki:
- 500g mąki pszennej
- 50g cukru
- 14g drożdży instant
- 250ml mleka
- 4 żółtka
- 70g masła
- szczypta soli
- skórka otarta z 1 cytryny
- olej do smażenia
- cukier puder do posypania

Instrukcje:
1. W małym garnku podgrzej mleko, ale nie doprowadzaj go do wrzenia. Zetrzyj drożdże na mąkę i wymieszaj z cukrem w osobnej misce, następnie dodaj do podgrzanego mleka. Odstaw na 10-15 minut, aż drożdże się aktywują.
2. W dużej misce wymieszaj mąkę, sól i skórkę cytrynową. Dodaj żółtka i aktywowane drożdże z mlekiem. Wyrabiaj ciasto ręcznie lub przy pomocy miksera z hakiem przez około 5 minut, aż stanie się elastyczne.
3. Dodaj stopniowo miękkie masło do ciasta, wyrabiając je do momentu, gdy masło zostanie wchłonięte i ciasto stanie się gładkie. Przełóż ciasto do miski, przykryj ściereczką i pozostaw w ciepłym miejscu na około 1-2 godziny, aż podwoi swoją objętość.
4. Gdy ciasto wyrośnie, na lekko oprószonej mąką powierzchni rozwałkuj je na grubość około 1,5 cm. Za pomocą foremek do pączków wycinaj okręgi, a następnie układaj je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia lub posypanej mąką. Pozostaw ciasto na blasze na około 30 minut, aby ponownie wyrosło.
5. W dużym garnku rozgrzej olej do temperatury około 180°C. Delikatnie wsadź pączki do gorącego oleju, smażąc je z każdej strony na złoty kolor.
6. Po usmażeniu pączków, odcedź je na papierowym ręczniku, aby pozbyć się nadmiaru oleju.
7. Posyp pączki cukrem pudrem i podawaj je ciepłe lub na zimno.

Smacznego!

Podobne przepisy

racuchy drożdże instant
bułki drożdże instant
pizze drożdże instant
ciasto do pizzy drożdże instant
racuchy drożdżowe drożdże instant