Przepis na pączki drożdżowe z marmoladą 📖

Składniki:
- 500g mąki pszennej
- 30g świeżych drożdży
- 250ml mleka
- 75g cukru
- 3 żółtka
- 70g masła
- 1 łyżeczka soli
- marmolada do nadzienia
- olej do smażenia
- cukier puder do posypania

Przygotowanie:
1. W ciepłym mleku rozpuść drożdże wraz z 1 łyżeczką cukru. Pozostaw na około 10-15 minut, aż drożdże zaczną wchodzić.
2. W misce dokładnie wymieszaj mąkę, cukier i sól.
3. W drugiej misce ubij żółtka.
4. Do mąki dodaj masło i starte żółtka. Wlej również rozpuszczone drożdże z mlekiem i wymieszaj całość. Zagnieć ciasto, aż stanie się gładkie i elastyczne.
5. Ciasto przykryj ściereczką i pozostaw w ciepłym miejscu na około 1-2 godziny, aż podwoi swoją objętość.
6. Gdy ciasto podwoi swoją objętość, jeszcze raz je przeknij, a następnie rozwałkuj na grubość około 1 cm na lekko oprószonej mąką powierzchni.
7. Z rozwałkowanego ciasta wycinaj okręgi za pomocą szklanki lub specjalnego wykrawacza do pączków. Umieść na połowę okręgu łyżeczkę marmolady, a następnie zlepi drugą połową, tak aby powstał pączek.
8. Uformowane pączki znów przykryj ściereczką i pozostaw na około 20-30 minut, by zwiększyły swoją objętość.
9. W dużym garnku rozgrzej olej na średnim ogniu. Pączki delikatnie opłószcz na już rozgrzanym oleju i smaż z obu stron na złoty kolor. Można smażyć po kilka pączków naraz, pamiętając jednak, aby nie przekraczać połowy średnicy garnka.
10. Wyciągaj smażone pączki na papierowy ręcznik, aby pozbyć się nadmiaru oleju.
11. Posyp pączki obficie cukrem pudrem i podawaj jeszcze ciepłe. Smacznego!

Podobne przepisy

pączki z marmoladą różaną
buleczki drozdzowe z marmolada
bułki drożdżowe z marmoladą
rogaliki drożdżowe z marmoladą
rogaliki krucho drożdżowe z marmoladą