Przepis na paszteciki wigilijne 📖

Składniki:

- 2 szklanki mąki pszennej
- 1/2 szklanki letniej wody
- 1 jajko
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka octu
- 1/2 szklanki masła lub margaryny

Farsz:

- 2 cebule
- 2 marchewki
- 1/2 pietruszki
- 1 seler
- 3 łyżki oleju
- 1/2 szklanki ugotowanego grochu
- 1/2 szklanki ugotowanej kapusty
- sól, pieprz do smaku

Przygotowanie:

1. Wymieszaj mąkę z solą, dodaj jajko i ocet. Wyrób ciasto, dodając stopniowo wodę.
2. Ciasto zawijaj w folię spożywczą i wstaw na minimum 30 minut do lodówki.
3. Pokrój drobno cebulę, marchew i pietruszkę oraz seler.
4. Na patelni rozgrzej olej i podsmaż warzywa, aż staną się miękkie.
5. Dodaj ugotowany groch i ugotowaną kapustę. Przypraw do smaku.
6. Ciasto rozwałkuj na cienkie placek i wykrój z niego koła o średnicy ok. 5-6 cm.
7. Na każdy placek nałóż 1-2 łyżeczki farszu. Składaj na pół, zlep brzegi i twórz paszteciki.
8. Układaj je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez ok. 20-25 minut lub aż zaczną się rumienić.
9. Podawaj na ciepło, najlepiej w towarzystwie zimnego barszczu. Smacznego!

Podobne przepisy

paszteciki
rogaliki paszteciki
ciasto drożdżowe paszteciki
ciasto drożdżowe na paszteciki
paszteciki z ciasta francuskiego