Przepis na pasztet z warzyw z rosołu 📖

Składniki:
- 2 marchewki
- 2 pietruszki
- 1 selera naciowego
- 1 duża cebula
- 1 czerwona papryka
- 1 ząbek czosnku
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1 jajko
- 2 łyżki bułki tartej
- sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:
1. Marchewki, pietruszki i seler obierz i pokrój na mniejsze kawałki. Cebulę i paprykę również pokrój w drobną kostkę.
2. W garnku zagotuj wodę i wrzuć warzywa. Gotuj na małym ogniu około 30 minut, aż będą miękkie.
3. Gdy warzywa będą gotowe, odcedź je i przekładaj do miski. Dodaj do nich przeciśnięty czosnek, oliwę z oliwek, jajko, bułkę tartą oraz sól i pieprz do smaku.
4. Całość dokładnie zmiksuj blenderem lub blenderem ręcznym, aż składniki się połączą i powstanie jednolita masa.
5. Przełóż masę do natłuszczonej foremki do pieczenia i wyrównaj wierzch.
6. Wstaw foremkę do nagrzanego piekarnika i piecz pasztet przez około 45-50 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
7. Po upieczeniu wyjmij z piekarnika, pozwól ostygnąć i pokrój na plastry.

Pasztet z warzyw z rosołu można podawać na ciepło lub zimno, jako samodzielne danie lub jako dodatek do kanapek. Smacznego!

Podobne przepisy

pasztet z rosołu
pasztet z kurczaka z rosołu
pasztet z mięsa z rosołu
pasztet z mięsa z rosołu i wątróbki
gulasz bez warzyw