Przepis na pierog jaglany 📖

Przepis na pierogi jaglane:
Składniki:
- 2 szklanki mąki
- 1 szklanka kaszy jaglanej
- 1 łyżka masła
- 1 szklanka gorącej wody
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 cebuli
- 2 łyżki oleju
- 250 g kapusty
- sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:
1. Kaszę jaglaną ugotować według instrukcji na opakowaniu. Odcedzić i zostawić do ostygnięcia.
2. W głębokiej misce wymieszać mąkę z solą. Dodać masło i wodę, a następnie zagnieść elastyczne ciasto. Owinąć je w folię spożywczą i odstawić na 30 minut.
3. Cebulę pokroić w drobną kostkę, a kapustę poszatkować.
4. Na patelni rozgrzać olej i zeszklić cebulę. Dodać poszatkowaną kapustę i smażyć, aż będzie miękka. Doprawić solą i pieprzem do smaku.
5. Ciasto rozwałkować na cienki placek i wycinać z niego kółka (ok. 8-10 cm średnicy).
6. Na każdym kółku ciasta umieścić łyżeczkę kaszy jaglanej i trochę nadzienia z kapusty. Zlepiać pierogi, dociskając brzegi widelcem.
7. Pierogi gotować na osolonym wrzątku przez około 5-7 minut, aż wypłyną na powierzchnię.
8. Wyłowić gotowe pierogi, odcedzić i podawać np. z kwaśną śmietaną i posiekanym szczypiorkiem.

Smacznego!

Podobne przepisy

pierog
pierog bilgorajski
sernik jaglany
budyn jaglany
omlet jaglany