Przepis na pierogi dla 2 osób 📖

Przepis na pierogi dla 2 osób:

Składniki:
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 1/2 szklanki ciepłej wody
- 1 jajko
- 1/2 łyżeczki soli
- 250 g nadzienia do pierogów (np. mięso z kapustą, kapusta z grzybami, ser ziemniaczany)
- Smażenie: masło lub olej

1. W dużej misce wymieszaj mąkę i sól. Dodaj jajko i stopniowo wlewaj ciepłą wodę, mieszając cały czas, aż składniki się połączą i utworzą jednolite ciasto.
2. Przełóż ciasto na lekko oprószoną mąką powierzchnię i wyrabiaj je rękoma przez kilka minut, aż będzie gładkie i elastyczne.
3. Podziel ciasto na dwie części. Każdą część rozwałkuj na cienkie okręgi o średnicy około 10-12 cm.
4. Na środku każdego okręgu nałóż około 1 łyżkę nadzienia. Złóż pierogi na pół, formując półksiężyce, i dokładnie zlep brzegi, dociskając widelcem lub palcami.
5. W dużym garnku zagotuj osoloną wodę. Wrzuć pierogi partiami do gotującej się wody i gotuj przez około 4-5 minut od momentu, gdy wypłyną na powierzchnię. Odcedź je delikatnie.
6. W żeliwnym rondlu rozgrzej masło lub olej. Wrzuć gotowe pierogi i smaż na złoty kolor z obu stron.
7. Podawaj gorące pierogi polane śmietaną, posypane kruszonym boczkiem lub cebulką.

Smacznego!

Podobne przepisy

ciasto na pierogi dla 2 osób
pierogi ruskie dla 4 osób
pierogi ruskie dla 2 osób
pierogi dla dwóch osób
naleśniki dla 2 osób