Przepis na pulpety cielęce 📖

Przepis na pulpety cielęce:

Składniki:
- 500 g mięsa cielęcego
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2-3 kromki białego chleba
- 100 ml mleka
- 1 jajko
- 2 łyżki bułki tartej
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- 1 łyżeczka suszonej bazylii
- Sól i pieprz do smaku
- 2 łyżki oleju

Sposób przygotowania:
1. Mięso cielęce pokrój na drobne kawałki i umieść w misce.
2. Cebulę i czosnek posiekaj drobno, a następnie podsmaż na patelni z odrobiną oleju aż będą miękkie.
3. Kromki chleba namocz w mleku i odcisnij nadmiar płynu.
4. Do miseczki z mięsem dodaj utłuczone jajko, bułkę tartą, podsmażoną cebulę i czosnek, namoczone i odcisnięte kromki chleba oraz wszystkie przyprawy (tymianek, bazylię, sól i pieprz).
5. Całość dokładnie wymieszaj, aż składniki się połączą.
6. Z masy mięsnej formuj małe pulpety o średnicy około 3-4 cm.
7. Patelnię rozgrzej z olejem i smaż pulpeciki z obu stron na złoty kolor.
8. Gotowe pulpety cielęce podawaj z ulubionym sosem i np. z ziemniakami lub sałatką.

Smacznego!

Podobne przepisy

mielone cielece
gulasz cielęce
eskalopki cielęce
flaki cielęce
żeberka cielęce duszone