Przepis na pyszne flaki wołowe po zamojsku 📖

Składniki:
- 500g wołowej flaki
- 1 cebula
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżka mąki pszennej
- 1 łyżeczka mielonej papryki
- 1/2 łyżeczki mielonego kminku
- sól, pieprz do smaku
- kwaśna śmietana i świeży koperek do podania

Przygotowanie:
1. Flaki dokładnie oczyść, umyj i pokrój w paski.
2. Cebulę, marchewki i pietruszkę obierz, pokrój w kostkę.
3. Czosnek posiekaj.
4. W dużym garnku rozgrzej olej. Wrzuć pokrojoną cebulę i czosnek, smaż około 2-3 minuty.
5. Dodaj marchewkę i pietruszkę, smaż kolejne 2-3 minuty.
6. Dodaj mąkę i przyprawy (paprykę, kminek, sól, pieprz). Smaż przez chwilę, mieszając.
7. Dodaj flaki i smaż kolejne 2-3 minuty, mieszając.
8. Zalej całość wodą, tak żeby wszystko było przykryte. Gotuj na małym ogniu pod przykryciem przez około 2-3 godziny, aż flaki będą miękkie.
9. Podawaj gorące z kwaśną śmietaną i posiekanym koperkiem.

Smacznego!

Podobne przepisy

pyszne flaki wołowe
flaki po zamojsku
flaki wieprzowe po zamojsku
flaki wołowe
flaki wołowe z zasmażką