Przepis na pyszny tort smietankowo czekoladowy 📖

Oto prosty przepis na przepyszny tort śmietankowo-czekoladowy:

Składniki:
- 200g herbatników
- 100g masła (roztopionego)
- 400g kremowej śmietany
- 200g czekolady gorzkiej
- 150g cukru pudru
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- opcjonalnie owoce do dekoracji

Instrukcje:

1. W misce rozgnieć herbatniki na kruszonki, a następnie dodaj roztopione masło i dokładnie wymieszaj.

2. Przygotowaną mieszanką wyłóż dno tortownicy, starannie dociskając. Wstaw do lodówki na 30 minut, aby ciasto stwardniało.

3. W rondelku podgrzej śmietanę, ale nie doprowadzaj do wrzenia. Zdejmij z ognia i dodaj posiekaną czekoladę. Mieszaj, aż czekolada całkowicie się rozpuści.

4. Do czekoladowej masy dodaj cukier puder i ekstrakt waniliowy, dokładnie mieszaj aż składniki się połączą i powstanie jednolita masa.

5. Wyjmij tortownicę z lodówki i wlej do niej przygotowaną masę czekoladową.

6. Wstaw tort do lodówki na minimum 2 godziny (najlepiej jednak pozostawić na całą noc), aby masa stężała.

7. Przed podaniem możesz udekorować tort śmietanką na wierzchu oraz owocami, takimi jak truskawki czy maliny.

Smacznego!

Podobne przepisy

tort śmietankowo czekoladowy
tort śmietankowo czekoladowy z mascarpone
prosty pyszny tort czekoladowy
tort śmietankowo orzechowy
tort śmietankowo toffi