Przepis na racuchmaślance 📖

Przepis na racuchy maślane:

Składniki:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżki cukru
- 2 jajka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 szklanka mleka
- 1 duża sól do smaku
- olej do smażenia
- cukier puder do posypania

Przygotowanie:
1. W dużej misce wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia.
2. Dodaj cukier i sól, dokładnie wymieszaj.
3. Oddziel białka od żółtek jajek. Białka odłóż na bok.
4. Dodaj żółtka do miski z mąką i wymieszaj.
5. Stopniowo dolewaj mleko, cały czas mieszając, aż składniki dobrze się połączą.
6. Białka ubij na sztywną pianę.
7. Delikatnie wmieszaj pianę jajka do ciasta.
8. Na patelni rozgrzej olej.
9. Na rozgrzaną patelnię nakładaj porcje ciasta (ok. 2-3 łyżki) - każdą porcję smaż przez 2-3 minuty z każdej strony, aż racuchy nabiorą złocistego koloru.
10. Gdy racuchy będą gotowe, wyjmij je z patelni i odkładaj na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
11. Posyp racuchy cukrem pudrem i podawaj jeszcze ciepłe.

Smacznego!

Podobne przepisy

racuchmaślance z jabłkami