Przepis na racuchsodzie oczyszczonej 📖

Przepis na racuchy z oczyszczonej wody:

Składniki:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/4 łyżeczki soli
- 2 łyżki cukru
- 2 jajka
- 1 szklanka oczyszczonej wody
- 1 łyżka oleju roślinnego
- Oliwa do smażenia
- Cukier pudru do posypania
- Ulubione dodatki np. owoce, dżem, syrop klonowy itp.

Wykonanie:
1. W dużej misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia, sól i cukier.
2. W drugiej misce roztrzep jajka, dodaj wodę i olej roślinny, dokładnie wymieszaj.
3. Stopniowo dolewaj mieszankę jajeczną do miski z suchymi składnikami, cały czas mieszając, aż otrzymasz gładkie ciasto. Jeżeli ciasto będzie za gęste, dodaj więcej wody, jeżeli za rzadkie - więcej mąki.
4. Na patelni rozgrzej niewielką ilość oliwy na średnim ogniu.
5. Nałóż porcję ciasta na patelnię (ok. 1/4 szklanki na jeden racuch) i smaż z obu stron na złoty kolor, około 2-3 minuty z każdej strony.
6. Powtarzaj czynność aż zużyjesz całe ciasto.
7. Gotowe racuchy przełóż na talerz, posyp cukrem pudrem i podawaj z ulubionymi dodatkami.

Smacznego!

Podobne przepisy

racuchsodzie
faworki na sodzie oczyszczonej