Przepis na risotto pieczarkowe 📖

Składniki:
- 300g ryżu arborio
- 500g pieczarek, pokrojonych na plasterki
- 1 cebula, posiekana
- 2 ząbki czosnku, posiekane
- 1 łyżka masła
- 1,2l bulionu warzywnego
- 100ml białego wina
- 100g parmezanu, startego
- 2 łyżki świeżo posiekanej natki pietruszki
- sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:
1. W dużym rondlu rozgrzej masło na średnim ogniu, a następnie dodaj cebulę i czosnek. Smaż, aż cebula będzie miękka i lekko zeszklista.
2. Dodaj pieczarki i smaż, aż zmiękną i zaczną puszczać sok.
3. Dodaj ryż i smaż przez kolejne 2-3 minuty, mieszając, aż ziarna będą lekko skruszone.
4. Zwiększ ogień i dodaj wino. Gotuj, aż większość płynu odparuje.
5. Zmniejsz ogień i zacznij dodawać bulion małymi porcjami, jednocześnie mieszając. Dodawaj kolejne porcje bulionu dopiero po tym, jak poprzednia została wchłonięta przez ryż.
6. Powtarzaj ten proces, aż ryż będzie miękki i risotto będzie miało konsystencję gęstej kremowej masy.
7. Wyłącz ogień i dodaj starty parmezan. Dobrze wymieszaj, aż ser się rozpuści.
8. Dopraw solą i pieprzem według własnego smaku.
9. Podawaj risotto od razu, posypane świeżą natką pietruszki.

Smacznego!

Podobne przepisy

leczo pieczarkowe
sos do risotto
risotto
risotto fit
ryż na risotto