Przepis na rogaliki z automatu 📖

Składniki:
- 500 g mąki pszennej
- 250 g masła
- 200 ml mleka
- 100 g cukru
- 2 jajka
- 1 łyżka drożdży instant
- 1 łyżeczka soli
- Dżem, czekolada lub inne nadzienie według preferencji

1. W misce wymieszaj drożdże, cukier i ciepłe mleko. Odstaw na kilka minut, aż drożdże zaczną się rozpuszczać.
2. Dodaj jajka, sól i stopione, ale nie rozpuszczone masło do miski. Dokładnie wymieszaj.
3. Stopniowo dodawaj mąkę, cały czas mieszając, aż ciasto zacznie odchodzić od ścianek miski.
4. Wyłóż ciasto na stolnicę i zagniataj przez około 5-10 minut, aż będzie elastyczne i gładkie.
5. Przykryj ciasto ściereczką i pozostaw w ciepłym miejscu na około 1-2 godziny, aż podwoi swój rozmiar.
6. Gdy ciasto podrośnie, wyjmij je z miski i podziel na dwie części.
7. Każdą część rozwałkuj na prostokąt o grubości około 0,5 cm.
8. Pokrój prostokąt na trójkątne kawałki, tak aby otrzymać rogaliki. Na końcu każdego kawałka umieść niewielką ilość dżemu lub innego nadzienia.
9. Zwiń rogaliki, zaczynając od szerszego końca. Ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
10. Pozostaw rogaliki na blasze do ponownego wyrośnięcia przez około 30 minut.
11. Przed pieczeniem rozgrzej piekarnik do 180 stopni C.
12. Piecz rogaliki przez około 15-20 minut, aż staną się złote.
13. Wyjmij z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia przed podaniem. Smacznego!

Podobne przepisy

chałkę z automatu
lody z automatu
pizze z automatu
ciasto na pizze z automatu
ciasto do pizzy z automatu