Przepis na rybę sola 📖

Przepis na rybę sola:

Składniki:
- 4 filety ryby sola
- 2 łyżki soku z cytryny
- Sól i pieprz do smaku
- 2 łyżki oleju roślinnego
- 2 łyżki masła
- 2 ząbki czosnku, posiekane
- 2 łyżki posiekanego świeżego koperku

Instrukcje:
1. Sprawdź, czy filety ryby sola nie mają żadnych ości. Jeśli tak, usuń je za pomocą pęsety.
2. Skrop filety sokiem z cytryny i przypraw je solą i pieprzem z obu stron.
3. W dużym rondlu lub patelni rozgrzej olej roślinny na średnim ogniu.
4. Dodaj filety ryby sola do rozgrzanego oleju i smaż je przez około 3-4 minuty z każdej strony, aż mięso stanie się delikatne i lekko rumiane.
5. Gdy ryba jest gotowa, przełóż ją na talerz i przykryj, aby utrzymać ją w cieple.
6. W tej samej patelni rozpuść masło na średnim ogniu.
7. Dodaj posiekany czosnek i smaż przez około 1 minutę, aż czosnek zacznie wydobywać aromat.
8. Dodaj posiekany koperek i smaż jeszcze przez kilkanaście sekund.
9. Zdejmij patelnię z ognia i polej przygotowany sos czosnkowy z koperkiem na wierzch rybą sola.
10. Podawaj rybę sola natychmiast, najlepiej z dodatkiem świeżych warzyw lub sałatki.

Smacznego!

Podobne przepisy

rybe bar
rybe lin
rybe fit
latwy rybe
rybe z lososiem