Przepis na salatka marchewkowo chipsowa 📖

Składniki:

- 4 duże marchewki
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- Sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz do smaku
- 2 szklanki mieszanki sałat (np. rukola, szpinak, kiełki)
- 1/4 czerwonej cebuli, pokrojonej w cienkie piórka
- 1/2 szklanki orzechów włoskich, posiekanych
- 1/4 szklanki sera Feta, pokruszonego

Sposób przygotowania:

1. Oczyść marchewki i obierz ze skórki.

2. Używając tarki do warzyw, pokrój marchewki na cienkie paseczki długości około 5 cm.

3. Rozgrzej olej w dużej patelni na średnim ogniu.

4. Dodaj pokrojone marchewki i sól morską, aby nadać smaku. Smaż około 5 minut, aż marchewki zmiękną i lekko się skarmelizują. Dodaj świeżo zmielony czarny pieprz do smaku.

5. Pokrój czerwoną cebulę i orzechy włoskie, a ser Fetę pokrusz na mniejsze kawałki.

6. Wymieszaj sałatę z cebulą i orzechami. Dodaj na talerze lub do miski.

7. Umieść ciepłe chipsy z marchewki na sałatce.

8. Na wierzch posyp ser Feta.

9. Podawaj od razu, doprawiając solą i pieprzem do smaku.

Smacznego!

Podobne przepisy

ciasto marchewkowo buraczane
prosty ciasto marchewkowo jabłkowe
proste ciasto marchewkowo czekoladowe
hot sałatka
salatka blt