Przepis na salatka szopska 📖

Składniki:
- 2 pomidory
- 1 ogórek świeży
- 1 papryka czerwona
- 1 cebula czerwona
- 200g sera feta
- 100g czarnych oliwek (opcjonalnie)
- Kilka listków świeżej bazylii
- Oliwa z oliwek
- Sok z połowy cytryny
- Sól i pieprz do smaku

Instrukcje:
1. Pomidory, ogórek i paprykę umyj i pokrój w kostkę. Przełóż do salaterki.
2. Cebulę obierz, pokrój na cienkie plasterki lub półplasterki i dodaj do warzyw.
3. Ser feta pokrój również w kostkę i dodaj do pozostałych składników w salaterce. Jeśli lubisz, możesz również dodać czarne oliwki.
4. Posiekaj kilka listków bazylii i dodaj do sałatki.
5. W osobnym naczyniu przygotuj dressing: wymieszaj oliwę z oliwek, sok z połowy cytryny, sól i pieprz. Dopraw do smaku i dobrze wymieszaj.
6. Polej sałatkę przygotowanym dressingiem tuż przed podaniem.
7. Sałatkę szopską można podawać jako samodzielne danie lub jako dodatek do grillowanych mięs, ryb lub pieczywa.

Smacznego!

Podobne przepisy

sałatkę szopska
hot sałatka
salatka blt
salatka z pora
sałatka z tuńczyka