Przepis na sernik cytrynowzimno 📖

Oto przepis na sernik cytrynowy na zimno:

Składniki:
- 250 g herbatników
- 120 g masła
- 500 g twarogu sernikowego
- 200 ml śmietany kremówki
- 200 g cukru
- Skórka otarta z 2 cytryn
- Sok z 1 cytryny
- 10 g żelatyny
- 4 łyżki wrzątku
- Cytrynowe plasterki lub skórka do dekoracji

Instrukcje:
1. Rozpuść masło w rondlu lub kuchence mikrofalowej. Zmiel herbatniki na drobne kruszki i wymieszaj je z rozpuszczonym masłem. Całość przełóż na dno formy do serników, w równomierną warstwę. Wciśnij masę łyżką, aby dobrze się skleiła.
2. Twaróg sernikowy, śmietanę kremówkę i cukier przełóż do miski. Dodaj skórkę otartą z cytryn oraz sok z jednej cytryny. Za pomocą miksera lub blendera zmiksuj składniki na jednolitą masę.
3. W osobnej miseczce rozpuść żelatynę w czterech łyżkach wrzątku. Dokładnie wymieszaj, aż żelatyna się rozpuści. Następnie dodaj rozpuszczoną żelatynę do masy serowej i dokładnie wymieszaj.
4. Powstałą masę wlej na herbatnikowe dno w formie do serników. Wyrównaj górną powierzchnię łyżką.
5. Wstaw sernik do lodówki na min. 4 godziny lub aż do stężenia.
6. Przed podaniem udekoruj sernik plasterkami cytrynowymi lub skórką z cytryny.

Smacznego!

Podobne przepisy

sernik z wiaderka ekspresowy sernik bez spodu
sernik
sernik fit
oszukany sernik
sernik matcha