Przepis na sernik królewski z sera w wiaderku 📖

Przepis na sernik królewski z sera w wiaderku:

Składniki:

- 500 g sera białego (najlepiej twarogu)
- 200 g cukru
- 4 jajka
- 2 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki skrobi ziemniaczanej
- 200 ml śmietany kremówki (30%)
- 1 łyżeczka wanilii
- 1 opakowanie biszkoptów lub herbatników
- 2 łyżki rozpuszczonego masła

Dodatkowo:

- owoce lub dżem do dekoracji (opcjonalnie)

Przygotowanie:

1. W osobnej misce rozmieszaj śmietanę kremówkę z cukrem, wanilią oraz skrobią ziemniaczaną, aż składniki dobrze się połączą.

2. W większej misce utrzyj ser biały na gładką masę.

3. Do masy serowej dodaj po jednym jajku, cały czas miksując masę, a następnie wsyp stopniowo mąkę.

4. Całość połącz z przygotowaną wcześniej masą ze śmietany.

5. Tortownicę wyłóż biszkoptami lub herbatnikami, posmaruj je rozpuszczonym masłem.

6. Na spód wyłożonej tortownicy wlej przygotowaną masę serową.

7. Całość wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz przez około godzinę w temperaturze 180°C.

8. Po upieczeniu, pozostaw sernik do ostygnięcia w zamkniętym piekarniku.

9. Po wystygnięciu, sernik przekrój na kawałki i udekoruj owocami lub dżemem według własnego uznania.

10. Gotowy sernik skrywający smak królewskiego sera w wiaderku można podawać na ciepło lub schłodzony.

Smacznego!

Podobne przepisy

sernik z sera w wiaderku vitello
sernik na herbatnikach z sera w wiaderku
sernik królewski z 1 kg sera
sernik królewski z sera z wiaderka
sernik w wiaderku