Przepis na sernik na zimno z awokado 📖

Składniki:
- 200 g herbatników
- 100 g masła
- 500 g sera białego (np. twarogu)
- 3 awokado
- 200 g cukru
- sok z 1 cytryny
- 2 łyżeczki żelatyny
- 200 ml śmietany kremówki

Wykonanie:
1. Herbatniki rozdrabniamy na drobne kawałki, a następnie mieszamy z roztopionym masłem. Powstałą masę wykładamy na dno formy do ciasta, aby utworzyć spód.
2. Ser biały przekładamy do miski i dokładnie rozdrabniamy widelcem lub blendujemy. Dodajemy do niego zmiażdżone awokado oraz sok z cytryny i dokładnie mieszamy.
3. W osobnym naczyniu rozpuszczamy żelatynę zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
4. Do masy serowo-awokadowej dodajemy cukier oraz rozpuszczoną żelatynę, dokładnie mieszamy, aż składniki się połączą.
5. Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno, a następnie delikatnie dodajemy ją do masy serowej, mieszając lekko, aby nie opadła.
6. Całą masę wylewamy na spód z herbatników. Wygładzamy wierzch łyżką.
7. Sernik na zimno z awokado odstawiamy do lodówki na minimum 4 godziny, aby stężał.
8. Przed podaniem możemy udekorować sernik np. plasterkami awokado lub owocami.

Smacznego!

Podobne przepisy

sernik na zimno
sernik na zimno fit
fit sernik na zimno
sernik na zimno na galaretkach
sernik na zimno z truskawek