Przepis na sernik na zimno z winogronami 📖

Składniki:
- 200 g herbatników
- 100 g masła
- 600 g serka mascarpone
- 250 ml śmietany kremówki (30%)
- 150 g cukru
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- sok z 1 cytryny
- 300 g winogron (bez pestek)
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

Przygotowanie:
1. Masło roztopić i ostudzić.
2. Herbatniki drobno zmielić. W misce wymieszać je z roztopionym masłem, a następnie przełożyć na dno formy do sernika (najlepiej o wymiarach 24 cm) i równomiernie rozprowadzić. Wstawić do lodówki na około 30 minut.
3. Śmietanę kremówkę ubić na sztywno.
4. W kolejnej misce wymieszać mascarpone, cukier, mąkę ziemniaczaną, sok z cytryny i ekstrakt waniliowy, aż do uzyskania gładkiej i jednolitej masy.
5. Do masy serowej dodać ubitą śmietanę i delikatnie wymieszać.
6. Połowę winogron przekroić na pół, a drugą połowę zostawić w całości. Dodać je do masy serowej i delikatnie wymieszać.
7. Gotową masę przełożyć na schłodzony spód herbatnikowy w formie do sernika, wygładzić wierzch i wstawić do lodówki na minimum 4 godziny (najlepiej na całą noc), aby sernik dobrze się schłodził i stężał.
8. Przed podaniem udekorować pozostałymi winogronami.

Smacznego!

Podobne przepisy

ciasto kruche z winogronami
sernik na zimno fit
fit sernik na zimno
sernik na zimno
sernik na zimno z jajek