Przepis na sernik smaker 📖

Składniki:
- 500 g sera twarogowego
- 200 g cukru
- 4 jajka
- 1 łyżka mąki pszennej
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 100 g masła
- 200 ml śmietanki kremówki
- łyżka startej skórki z cytryny
- łyżka świeżego soku z cytryny

Wykonanie:
1. W dużym naczyniu umieść ser twarogowy i zmiksuj go na gładką masę.
2. Dodaj cukier i cukier waniliowy, następnie miksuj, aż składniki się połączą.
3. Dodaj pojedynczo jajka, miksując po każdym dodaniu.
4. Wsyp mąkę i ponownie wymieszaj składniki.
5. W osobnym naczyniu roztop masło, a następnie dodaj je do masy serowej. Wymieszaj.
6. Dodaj śmietankę kremówkę, skórkę i sok z cytryny. Całość dobrze wymieszaj.
7. Przełóż masę serową do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
8. Piecz sernik w nagrzanym piekarniku do temperatury 180°C przez około 60 minut, aż z wierzchu nabierze złotego koloru.
9. Po upieczeniu wyłącz piekarnik i pozostaw sernik w nim do wystygnięcia.
10. Schłodzony sernik można podawać posypany cukrem pudrem lub udekorowany ulubionymi owocami.

Smacznego!

Podobne przepisy

sernik gotowany smaker
brownie smaker
bigos smaker
faworki smaker
omlet smaker