Przepis na sernik z wiaderka na biszkoptach 📖

Składniki:
- 1 wiaderko twarogu (ok. 500 g)
- 3 jajka
- 3 łyżki cukru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 2 łyżki mąki pszennej
- 1 łyżka masła
- 1 szklanka kwaśnej śmietany (18%)
- 1/2 szklanki mleka
- ok. 150 g biszkoptów
- 2 łyżki dżemu (o wybranym smaku, np. malinowego)

Przygotowanie:
1. W rondelku rozpuść masło.
2. W misce umieść twaróg, jajka, cukier, cukier waniliowy i mąkę. Wymieszaj wszystko dokładnie za pomocą miksera.
3. Dolej kwaśną śmietanę i mleko, dodaj roztopione masło i ponownie wymieszaj wszystko na jednolitą masę.
4. Biszkopty połam na mniejsze kawałki i ułóż je na spodzie formy do tarty (najlepiej o średnicy 24 cm), następnie delikatnie rozprowadź dżem na biszkoptach.
5. Wlej masę serową na biszkopty z dżemem, starając się równomiernie ją rozprowadzić.
6. Piecz sernik w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180°C przez około 50-60 minut, aż sernik nabierze rumianego koloru i będzie jędrny.
7. Po upieczeniu wyłącz piekarnik i pozostaw sernik do całkowitego ostygnięcia w zamkniętym piekarniku. Następnie przenieś sernik do lodówki i pozostaw go tam na kilka godzin lub najlepiej na całą noc.
8. Po schłodzeniu sernika możesz go podać i cieszyć się smakiem.

Smacznego!

Podobne przepisy

sernik na biszkoptach
sernik na zimno na biszkoptach
sernik z wiaderka ekspresowy sernik bez spodu
sernik z wiaderka fit
sernik z wiaderka