Przepis na sernik z wiaderka z mascarpone 📖

Przepis na sernik z wiaderka z mascarpone:

Składniki:
- 500 g serka mascarpone
- 200 g ciastek digestive
- 100 g masła
- 150 g cukru
- 3 jajka
- 1 łyżka mąki pszennej
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 1 łyżka soku z cytryny
- Owoce do dekoracji (np. maliny, truskawki)

Przygotowanie:
1. Rozpuszczamy masło i mielimy ciastka digestive w blenderze lub rozdrabniamy je w plastikowym woreczku, używając wałka do ciasta.
2. Połączamy rozpuszczone masło z rozdrobnionymi ciastkami i równomiernie wykładamy masą spód formy do ciasta (np. o średnicy 22 cm) - dociskamy, aby powstał spójny spód. Wstawiamy na 15 minut do lodówki.
3. W misce ubijamy ser mascarpone z cukrem na gładką masę.
4. Dodajemy jajka, jedno po drugim, ciągle mieszając. Następnie dodajemy mąkę, ekstrakt waniliowy i sok z cytryny.
5. Masę serową wykładamy na wcześniej przygotowany spód ciastkowy.
6. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika (180°C) i pieczemy przez około 50 minut, aż sernik będzie lekko zezłocisty na wierzchu.
7. Wyłączamy piekarnik i pozostawiamy sernik w ciepłym piekarniku przez kolejne 30 minut.
8. Wyjmujemy sernik z piekarnika i pozostawiamy do wystudzenia.
9. Gdy sernik będzie całkowicie schłodzony, dekorujemy go ulubionymi owocami (np. malinami, truskawkami).
10. Sernik należy wstawić do lodówki na kilka godzin przed podaniem, aby dobrze stężał.

Smacznego!

Podobne przepisy

sernik z wiaderka z serkiem mascarpone
sernik z wiaderka président z mascarpone
sernik z wiaderka ekspresowy sernik bez spodu
sernik z wiaderka
sernik z wiaderka fit