Przepis na szary sos polski 📖

Szary sos polski, zwany również sosem szarego garnka, to popularny tradycyjny sos, który doskonale komponuje się z mięsem, kluskami, czy ziemniakami. Oto przepis:

Składniki:
- 2 duże cebule
- 2 marchewki
- 2 pietruszki
- 2 selerów
- 2 liście laurowe
- 5 ziaren ziela angielskiego
- 5 ziaren pieprzu
- 1 łyżeczka majeranku
- 1 łyżeczka tymianku
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka cukru
- 3 łyżki mąki
- 3 łyżki masła
- 1 litr bulionu warzywnego

Instrukcje:
1. Obierz i pokrój na kawałki cebule, marchewki, pietruszkę i selery.
2. Rozgrzej masło w dużym garnku i podsmaż warzywa aż zmiękną.
3. Dodaj przyprawy: liście laurowe, ziele angielskie, pieprz, majeranek, tymianek, sól i cukier. Mieszaj przez minutę.
4. Dodaj mąkę i dobrze wymieszaj, aby warzywa były równomiernie obtoczone.
5. Powoli wlej bulion warzywny, ciągle mieszając, aby uniknąć powstawania grudek.
6. Gotuj sos na małym ogniu przez około 20 minut, aż zgęstnieje i nabierze charakterystycznego smaku.
7. Przesiej sos przez sitko, aby pozbyć się warzyw i przypraw.
8. Dopraw sos solą i pieprzem do smaku.
9. Sos szary jest gotowy do podania. Można go podawać jako dodatek do różnych mięs, klusek lub ziemniaków.

Smacznego!

Podobne przepisy

jabłecznik polski
polski makowiec
polski naleśniki
polski obiad
polski rosół