Przepis na szparagi z sosem holenderskim 📖

Składniki:
- 500g świeżych szparagów
- 3 duże żółtka
- 250g masła
- 2 łyżeczki soku z cytryny
- szczypta soli
- szczypta pieprzu

Sposób przygotowania:
1. Szparagi oczyść, obierz delikatnie końcówki i opłucz je pod bieżącą wodą.
2. W garnku zagotuj osolona wodę i wrzuć szparagi. Gotuj je przez 3-5 minut, aż staną się miękkie, ale wciąż chrupiące. Następnie odcedź je i przełóż na talerz.
3. W małym rondelku rozpuść masło na małym ogniu, a następnie przecedź je do oddzielnej miseczki, aby oddzielić masło klarowane od białek.
4. W tym samym rondelku, umieść żółtka i sok z cytryny. Ubijaj je energicznie mikserem przez 2-3 minuty, aż masa stanie się gęsta.
5. Następnie, stopniowo dodawaj masło klarowane do masy żółtkowej, nadal ubijając mikserem. Pamiętaj, aby dodawać masło stopniowo, małymi ilościami, a jednocześnie nie przestawać ubijać.
6. Gdy sos zacznie gęstnieć, dopraw go szczyptą soli i pieprzu. Kontynuuj ubijanie jeszcze przez chwilę, aż sos holenderski będzie idealnie gładki i kremowy.
7. Podawaj szparagi na talerzach, polewając je obficie sosem holenderskim. Możesz również dodać odrobinę pieprzu i dekoracyjne dodatki, takie jak pokrojone jajko ugotowane na twardo czy posiekana natka pietruszki.

Smacznego!

Podobne przepisy

szparagi z jajkiem i sosem holenderskim
szparagi w sosie holenderskim
szparagi z sosem z serka topionego
jak szparagi
szparagi sos