Przepis na tarta ryba 📖

Składniki:
- 300 g mąki pszenna
- 150 g zimnego masła
- 1/2 łyżeczki soli
- 3-4 łyżki zimnej wody
- 500 g filetu ryby (np. dorsza, łososia)
- 1 cebula, posiekana
- 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
- 2 łyżki oliwy
- 200 ml śmietany 18%
- 2 jajka
- 1 łyżka świeżo posiekanego koperku
- sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:
1. W misce wymieszaj mąkę i sól. Dodaj pokrojone na kawałki zimne masło i rozdrabniaj je palcami, aż powstanie kruszonka.
2. Dodaj zimną wodę po jednej łyżce, mieszając ciasto rękoma, aż składniki się połączą. Uformuj z ciasta kulę, owiń folią spożywczą i schłodź w lodówce przez około 30 minut.
3. W międzyczasie przygotuj nadzienie. Na rozgrzanej patelni podsmaż cebulę i czosnek na oliwie aż będą miękkie i lekko zrumienione.
4. Dodaj filety ryby i smaż przez około 5-7 minut, aż ryba będzie miękka i dobrze przypieczona. Odstaw do wystygnięcia.
5. W misce wymieszaj śmietanę, jajka, posiekany koperek, sól i pieprz.
6. Rozwałkuj ciasto na posypanej mąką powierzchni na grubość około 3-4 mm. Przełóż je do formy do tarty i delikatnie dociskaj do dna oraz brzegów formy. Usuń nadmiar ciasta.
7. Na upieczone ciasto połóż pokrojoną w kostkę przestudzoną rybę z cebulą i czosnkiem. Zalej całość przygotowanym wcześniej mieszanką śmietanową.
8. Piecz tartę w nagrzanym do 190°C piekarniku przez około 30-35 minut, aż masa sera się zetnie i tarta będzie lekko zrumieniona na wierzchu.
9. Przed podaniem tarty rybnej można udekorować ją świeżym koperkiem. Smacznego!

Podobne przepisy

tartę z ryba
szparagi z rybą
basa ryba
obiad ryba
makaron z rybą