Przepis na tarta spód 📖

Przepis na tartę z wykorzystaniem tradycyjnego spodu:

Składniki:
- 200 g mąki
- 100 g masła
- 1 jajko
- szczypta soli
- 2 łyżki zimnej wody

Wykonanie:
1. Mąkę przesiej do miski, dodaj szczyptę soli i wymieszaj.
2. Krojone masło dodaj do miski z mąką i rozdrabniaj palcami, aż uzyskasz konsystencję kruszonki.
3. Dodaj jajko i zimną wodę. Zagnieć delikatnie, aż składniki się połączą, ale nie dłużej niż konieczne.
4. Uformuj z ciasta kulę, owiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na około 30 minut.
5. Po wyjęciu z lodówki wyłóż ciasto na stolnicę i rozwałkuj na cienki placek.
6. Przełóż ciasto do uprzednio przygotowanej formy do tarty, delikatnie dociskając do brzegów.
7. Skrop spód tartę widelcem, pokryj papierem do pieczenia i użyj obciążników (np. suchych fasoli lub specjalnych kulek do tarty).
8. Wstaw tartę do piekarnika nagrzanego do temperatury 180°C i piecz przez 15-20 minut, aż spód będzie złotobrązowy.
9. Po upieczeniu wyjmij z piekarnika i odstaw do ostygnięcia, a następnie nadziewaj ulubionymi składnikami.

Spód tarty jest gotowy do wykorzystania w różnych przepisach. Możesz go wypełnić wybranymi nadzieniami, takimi jak świeże owoce, masło orzechowe, kremy, czy inne ulubione składniki. Smacznego!

Podobne przepisy

spod mazurka
tartę spód
spód bezowy
gruby spód do pizzy
spód z herbatników i masła